FAKTUM | 2013/10/01 Reportage

emmaknyckare
Jag jobbar på Sveriges Radio i Malmö.
 I Sveriges Radios handbok (som alla vi med diffusa projektanställningar får) står det att SR aktivt ska verka för mångfald, jämställdhet och spegla hela samhället. Programledare uppmuntras till att följa och läsa handboken, men själva företaget är mindre noga med att läsa den som godnattsaga.

Jag är sämst på att löneförhandla. Källa: Har testat två gånger.
 Första gången sa jag att jag behöver mer lön för att jag ”behöver köpa fler tevespel”. Det funkade (CHOCKERANDE nog) inte.

Min andra löneförhandling, när jag skulle göra mitt andra år på P3:s morgonprogram testade jag någonting annat. Nämligen att begära lika mycket lön som min manliga kollega. Det fick jag (EJ SÅ CHOCKERANDE) inte.
Så jag jobbade för flera tusen mindre trots att jag gjorde exakt samma jobb som min manliga kollega (samt hade ensamt ansvar för allt humorinnehåll)
Under året har P3 Malmö gjort flera nyanställningar *projektanställningsstyle* där man följt de patriarkala lönetraditionerna. Oerfarna manliga researchers som fått bättre betalt än kvinnliga programledare är bara ett exempel.
Vi är alltså redan så hårt THE GAMEADE av våra arbetsgivare att vi inte ens hinner märka att även kvinnliga chefer premierar män, precis som män alltid premierat män.

Jag älskar också killar jättemycket. Till och med jättejättejättemycket. 
Men vet ni vad jag älskar mer? PENGAR (skoja). Mest älskar jag killar.
 Men även en killälskare behöver en paus från att älska killar ibland. Och en bra stund att ta den pausen är på jobbet.
För Sveriges Radio skall ju spegla hela samhället.
 Och i ETT avseende lyckas SR verkligen med det. Nämligen när det kommer till ruttna avtal, osäkra anställningar och ojämlika löner. 
Skillnaden är bara att public service-radions utnyttjande av bland annat LAS sponsras av era licenspengar som ni flitigt betalar in till radiotjänst var tredje månad.

Så om de fina handböckerna som våra chefer skriver är för tunga att läsa innan läggdags, föreslår jag att de väljer lättare lektyr. Varför inte börja med en pekbok i praktisk feminism och sen hoppas på det bästa.

Min bransch verkar inte vara mycket bättre än porrbranschen.
 Playboygrundaren Hugh Hefner verkar köra samma stil som min nuvarande arbetsgivare. Det vill säga verkligen ta det här med kvotering på allvar och faktiskt ”anställa” kvinnor… Men gärna för en lite billigare peng.

Emma Knyckare är komiker och programledare för satirprogrammet Tanke­smedjan i P3.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan

 • Rikard Eriksson

  Mycket bra sagt, Emma!

 • Guest

  Jag håller förvisso med om att män ofta ha en viss fördel i löneförhandlingar – mestadels på grund utav förväntningar. En man förväntas förhandla hårdare, och chefen är då nöjd snabbare med sin egen förhandling.
  Desto viktigare är dock det faktum att män generellt faktiskt förhandlar hårdare.

  Du skriver själv att du ”är sämst på att löneförhandla”. Jag kan nog bara hålla med.
  Om du går in i en löneförhandling med idén att du ska ha ”lika mycket betalt som X”, så bör du förvänta dig att få mindre. När du går in en förhandling så ska du ju naturligtvis kräva MER än vad X tjänar, efterssom att du har kommit på smarta argument för varför du jobbar hårdare, är bättre och generellt tillför MEST till företaget.

  När en bilförsäljare säger att priset är 20000, du erbjuder 19000 och betalar 19500, så får du skylla dig själv när dina vänner skakar på huvudet och säger att du skulle erbjudit 15000, efterssom att det faktiska värdet är 17000.

  • http://basementalitybattles.wordpress.com/ Henrik

   Om man har dålig eller bra förhandlingsteknik rättfärdigar inte på något sätt att SR ska ge män mer betalt än kvinnor.

   • MysteryHaberdasher

    Jag tror inte du riktigt förstått ordet ”förhandling”. Det betyder inte ”jag får allt jag pekar på”.

    • http://basementalitybattles.wordpress.com/ Henrik

     Tror inte du förstått problematiken i detta. Vad personen ber om är inte problemet här. Det är inte lagligt att t ex ha någon som jobbar för dig för 10 kr i timmen bara för att personen bett om att bara få 10 kr i timmen. Vad personen ber om och om någon är diskriminerad är inte samma sak.

 • Marcus Stade

  Att SR (och SVT) projektanställer har varit praxis sen länge tillbaka. Inte så konstigt kanske, när bolaget driver en verksamhet där personalbehovet ökar och minskar ständigt. Ibland har man perioder – även om de kan verka långa, säg valår eller större evenemang som OS eller Fotbolls-VM – där behovet helt enkelt är större eller mindre än vanligt och då är det fullständig galenskap om personalstyrkan inte kan följa därefter. Ska alla ha fasta anställningar med månaders uppsägningstid och annat så är det fullständigt omöjligt att få ihop det, både ekonomiskt och praktiskt.

  Sen håller jag absolut med i sak om ersättning, vilket i största allmänhet är något vi är dåliga på att diskutera i Sverige. Jag har aldrig förstått varför; det borde vara en fundamental sak man lär ut på tidigt stadium att ersättning för varor eller tjänster är ingenting fult eller konstigt och definitivt inget man bör hålla tyst om. Personligen skulle jag gärna se att löneregister var offentlig information som man utan vidare kunde begära ut från sin arbetsgivare, och visar det sig att någon tjänar mer än en annan trots att det är för samma jobb bör man rimligtvis kunna prata om det. Skulle det inte räcka borde man kunna anmäla sin arbetsgivare för lönediskriminering, eller vilken rubrik det nu skulle kunna tänkas gå under.

 • Hen

  ja men såklart! allt ligger ju i förhandlarens händer. Om någon säger, hej jag är värd lite lite mer än hen som står bredvid, så är ju denna någon det, eller hur? skärp er tjejer! det är inte systemet som är fel, det är ni! (skoj)

 • Mårten Björs

  Emma du är min favorit! Bäst på Sveriges Radio!

 • Firaz Hossein

  Bittra fitta

  • Henrik

   Tänk dig själv i situationen att du som ”man”, får mindre lön än en annan man för samma arbete. Är det inte något man borde reagera på?

   • snubbe

    Nu så försvarar jag inte detta, men de flesta får ju faktiskt mindre betalt än ngn för samma jobb för att någpn ska ha högsta lönen……

  • Jenni

   Ännu ett exempel på utmärkt argumentationsteknik. You must be proud.

   • MysteryHaberdasher

    Med tanke på artikeln så är det ett argument på helt rätt nivå. Hur hon fick in porrbranchen i det hela är nästan magiskt. Porrbranchen som förövrigt är kända för att betala kvinnor mångfaldt mer än för män för ”samma jobb”: Knulla framför en kamera.

    • snubbe

     Ja just det stämmer ju. Men är jag naiv om jag uppfattade det som en referens till att den kvinnliga bossen för playboy (dotter Hefner) tjänar mindre än dito el tidigare manliga sådana?

    • kairobz

     Hon sa specifikt ”playboy”, inte ”porrbranschen”. Finns inga manliga skådisar i playboy.

 • Firaz Hossein

  hur mycet får du hos tv tre då?? du är så jä*vlar pateisk

  • Jenni

   Vilken fin argumentationsteknik! Där satte du verkligen huvudet på spiken, nu förstår alla kvinnor varför de ska få mindre lön! (obs ironi)

 • Emma Knyckare

  Tack för alla delningar! Många har hört av sig och sagt att krönikan var modig. Det är den inte. Jag hade, trots tjej, en helt rimlig ingångslön och är NU i en position där jag kan säga sådana här saker utan att det innebär personlig katastrof.

  Det kan däremot inte många av mina kvinnliga kollegor i Malmö, som aktar sig för att gnälla eftersom man vill ha kontrakt nästa säsong också.

  Hon som tog fram löne-statistiken till krönikan vågade tex inte skriva under med sitt namn pga rädsla för att verka ”bråkig”.

  Det är löneförhandlingstider på SR nu, Min nuvarande chef tog i veckan tag med löneglappen och höjde iallafall en tjej på p3 rejält. Nu har hon äntligen samma lön som sin manliga kollegas ingångslön, en manlig kollega hon jobbat betydligt längre än.

  Angående LAS så är det en helt annat grej.

  Att jobba på p3 är det roligaste jobb man kan ha. Det håller nog mina kollegor också med om, därför hoppas man såklart att SR skall göra ett personalpolitisk undantag och ”satsa på en”.

  För P3 är en kanal som ständigt behöver få in nya och framförallt unga människor. Anledningen att jag tog upp LAS är för att rädslan för utlasning gör att tjejer inte vågar ställa krav, eller vara bråkiga, ett problem killarna inte upplever i samma utsträckning, då dom blir erbjudna högre ingångslöner från första början.

  • Mario RushRoll Beat McMegaman

   Jättebra skrivet Emma Knyckare! Jag är också förvånad över att tv-spelsargumentet föll ihop. Och håller helt med om att man bör få lika lön för lika arbete. Men jag funderar också på vad det kan bero på. Att chefer skulle värdera och erbjuda män mer betalt låter lite befängt och omodernt, som något som känns mer 1973 än 2013. Idag borde väl alla chefer ha vett nog att inse att kvinnor ska ha samma lön för samma arbete (om de gör det lika bra, och det gör de ju, får man utgå ifrån. Den enda saken män är bättre på är väl möjligen mer fysikskt kroppsarbete). Möjligen med undantag för gamla 40-talister och 50-talister.

   Kan det vara så enkelt som att kvinnor är sämre löneförhandlare än män, inte lika tuffa? Det låter kanske fördomsfullt, men det kanske ligger något i det.

   • http://www.apicasystem.com/ Daniel Freij

    Tycker inte det är ett bra argument att hänvisa till löneförhandlingen.Chefer som har personalansvar ska ha det som en självklarhet att lönerna ska vara jämställda.

    • MysteryHaberdasher

     De har också budgetansvar. Det är en självklarhet att spendera så lite pengar som möjligt för bästa möjliga resultat.

    • Mario RushRoll Beat McMegaman

     Det var mer jag som funderade på vad det kunde ha för förklaring än ett argument för att man borde göra på det sättet. :)

 • http://mpj.me Mattias Petter Johansson

  Jag råder alla att läsa den här artikeln, som är väldigt ögonöppnande för varför det här händer:

  ”I work for a large multinational tech company, I regularly hire woman for 65% to 75% of what males make. I am sick of it, here is why it happens, and how you can avoid it.”

  http://geekfeminism.org/2011/06/17/quick-hit-one-reason-women-make-less-money/

 • Pingback: I huvudet på en feminist | Maniac Media

 • pixlas

  Snyggt Emma.

 • Pingback: Skepchick.se | Skeptiska snabbisar 14/10