Swish! Så var pengarna borta

Rose tog emot swish från en kyrka för att ha råd att gå på Borås djurpark med sin femåring. Då drogs försörjningsstödet in. Faktum förklarar hur det går till när pengar från privatpersoner, stiftelser och svenska staten fyller kommunens kassa istället för den fattiges plånbok.

Det är en varm augustidag sommaren 2024. I kön till Borås Djurparks entré står medlemmar från en kyrka i Mölndal och väntar på sin tur. En av dem som står där för att betala inträde kan vi kalla Rose, hon håller sin femåriga son i handen. Rose har nyligen tillfrisknat efter att ha drabbats av en livshotande cancer. Nu läser hon SFI och får en ersättning av Försäkringskassan som kompletteras med ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. Hennes son, som bara var två år när hon blev sjuk, har fortfarande inte hämtat sig från turbulensen under sjukdomstiden. Han pratar inte med någon annan än sin mamma och vägrar att äta fast föda. Någon pappa finns inte med i bilden. Rose hör till dem som kommer till pingstkyrkan i Mölndal regelbundet för att ta emot matkassar. Kyrkan ordnar även då och då utflykter som denna, för barnfamiljer som annars inte kommer utanför sin stadsdel på sommaren. Alf Lax, som arbetar diakonalt i församlingens hjälpverksamhet, swishade Rose pengar innan de kom fram. Det kändes värdigare att hon fick betala mat och inträde för sig själv och sin son, tänkte han. 
– Jag ville inte att hon skulle stå där med mössan i handen, medan jag betalade för henne.

Nu flera månader efteråt vet Alf att det var ett misstag. Kyrkan har swishat Rose vid ett flertal tillfällen för olika utflykter under sommaren. Detta upptäcker socialtjänsten när de går igenom hennes kontoutdrag efter sommaren. swishen räknas som inkomst och hon får avslag på de kommande två månadernas försörjningsstöd. Alf är upprörd över socialtjänstens hantering. Flera av församlingens medlemmar har dessutom råkat ut för samma sak, att de fått pengar indragna när de fått hjälp av någon i familjen till exempel.
– Många av dem vi träffar har inte råd att göra något. De har det väldigt svårt.

Han förstår inte varför det inte ses som något positivt för hela samhället att någon kan och vill stötta en annan människa. Att det finns ett civilt samhälle.
– Kyrkans utflykter är till stor glädje för våra medlemmar. Det här handlar ju inte om något vinstintresse, folk springer inte hit i onödan.

Han reagerar också på att det är så små summor det handlar om, samtidigt som det för människor i nöd är pengar som gör stor skillnad.
– Häromdagen läste jag att vi aldrig haft så många miljardärer i Sverige som nu, sedan bråkar socialtjänsten om några kronor och ören.

Rent juridiskt gör socialtjänsten rätt, de följer sina regler som säger att alla insättningar på klientens konton ska räknas som en disponibel inkomst. Alla inkomster dras i sin tur av på försörjningsstödet. Så istället för att ge en ensamstående mamma möjlighet att komma iväg på en utflykt hon själv inte hade haft råd med, har Mölndals pingstkyrka bidragit till att socialtjänsten minskat sina kostnader och att en fattig mamma med ett litet barn står med ett stort hål i plånboken där matpengarna fanns.

Samma sak gäller om du som mormor swishar en peng till ditt barnbarns julklapp, eller om du som vän vill hjälpa en annan vän att ta sig igenom en tuff månad. Som mottagare av försörjningsstöd kan du egentligen inte ta emot insättningar eller swish alls. Du kan inte dela på notan, genom att din kompis swishar dig det du betalat med ditt kort. Du kan inte handla eller göra andra utlägg åt någon annan. I många kommuner gäller detta även dina barn. Hela familjen måste informera alla i sin omgivning om att de inte kan ta emot swish eller andra insättningar.

Göteborgs kommun har under året försökt få grepp om det faktum att antalet personer som lever på försörjningsstöd minskar, samtidigt som det civila samhället vittnar om långa köer till matutdelningar och ökad fattigdom. Urholkningen av försörjningsstödet beskrivs som den främsta orsaken i rapporten, en annan orsak som lyfts är användningen av swish. ”Tidigare kunde den enskilde få gåvor och lån i kontanter vilket gjorde att dessa inte alltid var kända för socialtjänsten och därmed inte heller räknades som en inkomst. När kontanthanteringen ersatts av swish är dessa inkomster synliga och räknas således in.”

Vi har pratat med flera personer som berättat om vilka komplikationer det innebär i vardagslivet att vare sig kunna ta emot swish eller andra insättningar. En av dem kan vi kalla Jessica, hon är fembarnsmamma, med två hemmavarande barn. Jessica lever med ett fysiskt funktionshinder och har inte fått det stöd och de hjälpmedel från kommunen hon skulle behövt för att komma ut på arbetsmarknaden. Istället har hon år efter år tvingats leva på försörjningsstöd.
– Det gick att klara sig på de här pengarna i ett och ett halvt år, sedan började saker gå sönder, dammsugaren, micron, barnen började växa ur sina barnsligt inredda rum. De började skämmas inför sina vänner.

Försörjningsstöd är tänkt att vara ett kortvarigt stöd, det täcker inte alla utgifter en familj har på lång sikt. Familjerna blir därför beroende av andras hjälp både för nödvändiga utgifter och för att någon gång sätta en liten guldkant på tillvaron. Hennes yngsta barn är 13 år och har levt hela sitt liv så här.
– Barnen har kommit i kläm, de har vuxit upp i fattigdom och det har lett till många konflikter som har splittrat familjen. De tycker inte att de ska straffas för att jag har ett funktionshinder.

Den yttersta konsekvensen av deras pressade livssituation blev att ett av hennes äldre barn placerades på familjehem som 16-åring.

Hon upplever att det har blivit extra svårt de senaste åren sedan många butiker slutat använda kontanter. Det ses som suspekt. Kontanter ska egentligen redovisas också, men de är lättare för socialtjänsten att bortse från.
Barnen går ofta och handlar på Ica på rasten och någon som har glömt sitt kort frågar: ”Kan du betala för mig så swishar jag.” Då måste hennes barn svara ”Nej, jag får inte ta emot swish eftersom vi lever på soc och de kollar mitt kontoutdrag varje månad.”
Egentligen ska klienten, genom att visa upp underlag, slippa få det avräknat som inkomst. Men flera vi talar med säger att det inte funkar så. 
– Det spelar ingen roll att du har ett kvitto på fyra läsk, två till mig och två till kompisen, och kompisen sedan direkt efter swishat just den summan. De accepterar inte det, det räknas som en inkomst ändå. Eller om du och jag går ut på stan och jag lägger ut för din kaffe, då räknas det också som inkomst om du sedan swishar mig.
– Det är många förnedrande situationer du hamnar i som tonåring när familjen lever på försörjningsstöd. Man kan ju bara tänka sig hur det känns att behöva förklara varför kompisarna inte får swisha. ”Va fan har ni fortfarande soc, är det för att din mamma är handikappad eller?” Annorlundaskapet som kommer med det.

Jessica jobbar också ideellt och har ofta utlägg för föreningens räkning. Hon säger att hon har fått bråka sig till att de inte ska räkna föreningens insättningar för hennes utlägg som inkomst. Hon känner ångest och förnedring varje månad när ekonomin ska redovisas. Hon tycker framförallt att det är kränkande att socialtjänsten går igenom barnens konton.
– Visst skulle säkert en och annan fuska och säga ”sätt det på ungarnas konto så räknas det inte”.

Men hon anser att det jämförelsevis vore en liten förlust.
– Det som händer istället är så mycket värre. Det är de här barnen som blir upplockade av gäng, de blir lätta offer. Det de inte kan få hemma skaffar de på annat håll. Någon bjuder på en kebabpizza om du gömmer en pistol.

Risken finns dessutom att familjer och enskilda gör sig skyldiga till bidragsbrott när de försöker runda systemet för att överleva. En del vi pratat med har bankkonton som de döljer för socialtjänsten. Andra, som Jessica, hittar mer oskyldiga kryphål. Hon berättar att barnen kan ta emot pengar som inte dras om det är en inkomst för arbete, eftersom barn får tjäna egna pengar upp till en viss summa.
– Om det står i swishen: ”Passat en hund” 100 kronor, ”städat på morfars lager” 500 kronor, ”städat mormors husvagn” 300 kronor, istället för ”Grattis på födelsedagen”. Då får socialtjänsten inte ta pengarna, säger Jessica.

I en Facebookgrupp där människor med försörjningsstöd ger varandra råd tipsar någon även om digitala presentkort på Coop, istället för att låna eller ta emot pengar till mat. I samma grupp diskuteras huruvida man kan ta emot ett lån via swish om man kan visa att man sedan swishat tillbaka. En medlem har erfarenhet av att det går, medan alla andra menar att allt som kommer in på kontot räknas som inkomst oavsett vad. Att det finns en godtycklighet i bedömningarna av vad som ska räknas av och inte framkommer även av de domar vi gått igenom och i intervjuer. Jessica berättar att hon i början hade en handläggare som var i pensionsåldern och som såg mellan fingrarna.
– Hon kunde säga ”de här pengarna struntar jag blankt i, jag låtsas som jag inte har sett dem”. Hon tog risker. Ser någon uppifrån att hon gjort så, får hon skit.

De yngre är mer nitiska, upplever hon, de har mindre livserfarenhet och hårdare attityder.
– Man har ingen möjlighet att förbättra sin situation, att få en lite guldkant, eller ens lite färg på tillvaron. Det måste löna sig att kämpa, men våra barn lär sig att det inte gör det.

Kajsa är ensamstående och har levt på försörjningsstöd i sex år efter att ha blivit utförsäkrad.
Precis som Jessica upplever hon att det är ett problem att färre butiker tar kontanter. Hon berättar att hon just har upptäckt Vinted där man kan sälja begagnade saker utan att det går in på bankkontot, pengarna går istället in på ett konto på sajten där man sedan kan köpa något annat.
– Det blir som en slags byteshandel. Nu när jag skulle arbetsträna behövde jag bra skor eftersom jag står hela dagen. Jag fick nej på den kostnaden från soc, så då sålde jag istället grejer på Vinted och fick pengar till att köpa skor.

Kajsa har även lärt sig att runda systemet genom att använda andra personers konton när hon behöver ta emot en insättning. Hon är tacksam över att hon har den möjligheten och undrar hur de som inte har det klarar sig. Samtidigt tycker hon att det är jobbigt.
– Jag tvingas tala om för alla vilken situation jag befinner mig i och hamnar i beroendeställning till människor. Ibland händer det att någon swishar utan att fråga, då tänker jag direkt nej, gud vad kommer hända nu, och swishar tillbaka på en gång. Det blir ett utanförskap. Det är som att jag har en stämpel i pannan att jag är fattig.

Just nu arbetstränar hon på ett kafé, ännu en av alla låtsasåtgärder som snarare ger andra jobb, än att hjälpa henne ut i det riktiga arbetslivet, tycker Kajsa.
– Det enda jag vill är att få ett riktigt jobb för att komma bort från soc.

Att det kan vara svårt att få underlag godkända bekräftas av domsluten vi läser från förvaltningsrätter runt om i landet. I ett färskt fall från Falun finns ett stort antal swishinbetalningar redovisade. Det är småsummor, allt från tio kronor till några hundra. I meddelanderaden står det till exempel; frimärken, jordgubbar, mjölk, bröd, fil, banan. Sammanlagt har en man som vi kan kalla Jonas tagit emot 1 670 kronor från sin mamma som han har handlat för. Mamman intygar detta med ett handskrivet brev. Ändå dras hela summan av. Och i somras förlorade en ung kvinna som hade haft praktik på Säffleoperan i förvaltningsrätten i Karlstad. Kvinnan hade handlat för operans räkning, men eftersom arbetsgivaren inte hade något bankkort lade hon ut pengar som Säffleoperan sedan swishat tillbaka. Trots att hon presenterar kvitton samtidigt som Säffleoperan intygar att de summor de swishat avsett inköp för operans räkning, drogs 1 869 kronor av på hennes försörjningsstöd. Det blev en dyr praktik med andra ord.

Förvaltningsrätten skriver: ”Av de underlag hon har gett in framgår det inte att hon inte har kunnat använda de inköpta produkterna för egen del.”
Jenny Broman (v) är kommunalråd i Göteborg med ansvar för sociala frågor. Det rödgröna styret i staden har nyligen beslutat att de som har försörjningsstöd ska få behålla såväl fondmedel (se artikel på sid 18) som det tillfälliga bostadsbidraget (se artikel på sid 20). För pengar som kommer in via swish har de dock inte hittat någon lösning. Jenny Broman menar att det är svårt att säkra källan till pengarna. Många gånger betalas till exempel svartlön ut via swish.
– Det måste till en nationell lösning i frågan.

Har du skickat frågan vidare nationellt?
– Jag har ingen rådighet nationellt, men jag pratar med personer.
Har du bett någon att ta tag i det?
– Jag har haft samtal utan att gå in på detaljer. Men det vore bra med en lösning där vi kan se att det inte handlar om svartjobb eller annat som vi inte vill ha.

Pingstkyrkan i Mölndal skrev i oktober ett brev till socialtjänsten där de förklarade att de velat ge den lilla familjen en liten guldkant i tillvaron genom att bjuda med dem på kyrkans aktiviteter. De vädjade att de inte skulle dra av det på försörjningsstödet. Rose har ännu inte fått något svar. 

Anna Wallenlind Nuvunga

Klienten har bevisbördan

Vi frågade två chefer inom socialtjänsten i en större och en mindre kommun, Göteborg och Finspång, hur de resonerar kring insättningar och underlag. Generellt är regeln att alla insättningar på ett bankkonto bedöms vara tillgångar. En sammantagen bedömning görs av de underlag klienten lämnar in.

Elin Karlsson, enhetschef socialtjänsten Finspång ger följande exempel:

  • En klient handlar till en sjuk mamma som swishar för utgifterna. Då kan vi kräva ett intyg från mamman som visar att klienten handlar åt henne en gång i veckan till exempel, att det sker med viss regelbundenhet.
  • En klient har varit på restaurang och lagt ut för någon annan. Om kvittot intygar att hen har betalat två huvudrätter och fått en swish tillbaka på den ena, då är det rimligt att inte dra av det.
  • En mormor skickar en julklappsswish. Det ser vi som en inkomst. De flesta väljer att inte swisha, de ger en sak istället, det brukar inte vara några bekymmer.

Ulrika Hellquist, resurschef, socialförvaltningen Hisingen ger följande exempel:

En klient har fått en insättning som är ett lån från en anhörig. Detta ses som en inkomst, eftersom försörjningsstödet är det yttersta skyddsnätet, och om pengarna har kunnat användas till den sökandes försörjning så påverkar det rätten till försörjningsstöd.

En klient hjälper sin mamma med inbetalning av en hyra. Mamma swishar pengar för hyran till sitt barn, som sedan betalar in hyran. I detta exempel behöver vi kunna se att pengarna kommer från mamman och att det går att utläsa att pengarna har gått till mammans hyresinbetalning. I vissa fall går det att utläsa av kontoutdraget ihop med sökandes muntliga uppgifter. I andra fall kan det krävas ett skriftligt underlag där det framgår vem som är insättare och mottagare av pengarna.

Fonder till kommunen

Att få pengar från en fond kan betyda mycket för den som lever på marginalen. Men för den som har försörjningsstöd kan glädjebeskedet snabbt förvandlas till besvikelse.

För Jack Ljunggren började det våren 2022. Han hade haft försörjningsstöd en längre tid och fram till nu fått behålla pengarna från de fonder där han sökt hjälp. Det främsta skälet för att söka medel från fonder är att kunna resa.
– Att veta att man kan resa någonstans nästa år lyfter en otroligt. Det är den mest livsuppehållande åtgärden, säger Jack Ljunggren.

Men nu ville socialtjänsten räkna de medel som Jack fick från fonderna som inkomst, och därmed sänka hans försörjningsstöd. Ett av besluten som han överklagade gällde fondmedel på 5 000 kronor som han hade angett skulle gå till resor. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska fondmedel som är avsedda för ett visst ändamål, till exempel resor, inte räknas som inkomst. Men det hade socialtjänsten gjort och förvaltningsrätten gav dem rätt. Domstolen skriver att Jack visserligen har angett att pengarna ska gå till resor, men att han har kunnat spendera dem som han ville. Det hjälpte inte heller med ett yttrande från Göteborgs Stads Stiftelser där de skrev att bidrag från stiftelser inte ska påverka rätten till försörjningsstöd. ”Avsikterna från stiftelserna kan sägas vara att förbättra enskildas ekonomiska förhållanden och den effekten bortfaller om socialtjänsten gör motsvarande avdrag på försörjningsstödet.” De skriver också att de tidigare har haft en dialog med social resursförvaltning och uppfattat att de varit överens om att stiftelsemedlen inte ska påverka stödet.

Förutom att överklaga beslut har Jack Ljunggren även skrivit till företrädare för de lokala partierna i Göteborg. Flera svarade att de skulle ta frågan vidare.

Jack Ljunggren har överklagat flera av socialtjänstens beslut.

Jack Ljunggren var inte ensam om att reagera på att socialtjänsten räknade fondmedel som inkomst. Hos förvaltningsrätten hittar vi flera överklaganden där de sökande skriver att de tidigare har fått behålla fondmedlen. En man skriver: ”Det känns som att jag har sökt fonden till socialtjänsten och inte till mig.”

Marie-Louise Marek, diakon i Tynnereds församling, berättar att de för fem år sedan började notera att socialtjänsten tog gåvomedel som kommit från fonder.
– Det blev striktare med tiden och de senaste åren har de varit hårda. Det har inneburit att vi har dragit ner på hur vi hjälper till med att söka fonder för vi sätter de hjälpsökande i svåra situationer och det tar lång tid att överklaga, säger Marie-Louise Marek.

Frågan togs upp i nätverket Ingen hunger i Göteborg med representanter från flera kyrkor och Göteborgs moské. Det var bland annat via nätverket som politikerna blev medvetna om problemet. En av dem var Jenny Broman, kommunalråd (v) i Göteborg och ordförande för en av socialnämnderna.
– Vi är ofta på besök hos civilsamhället och de tog upp bekymret med försörjningsstöd och fondmedel, men det är också privatpersoner som har hört av sig. Vi fick veta att man kan få behålla fondmedel om de går till ett speciellt ändamål, men de flesta fonder är inte utformade så.

I mars 2024 beslutade kommunfullmäktige att stadens socialnämnder ska införa rutinen att stipendier och fondmedel inte reducerar rätten till ekonomiskt bistånd.

Men frågan är vad ett sådant beslut betyder i praktiken. I Stockholm beslutar kommunfullmäktige 2017 att fondmedel från bland annat kommunen inte skulle räknas som inkomst. Fyra år senare överklagar en kvinna socialnämndens beslut att inte låta henne behålla pengar från en av kommunens egna fonder. Förvaltningsrätten konstaterar att det inte framkommit att fondmedlen har varit för en viss typ av ändamål och avslår överklagandet. Kvinnan, som vill överklaga till kammarrätten, skriver till den enhet inom kommunen som förvaltar stiftelserna för att få ett intyg om ändamålet, men får svaret att det råder sekretess på handlingar som rör donationsstiftelserna.
Kammarrätten ger inte prövningstillstånd.

I Malmö har kommunstyrelsen fattat ett liknande beslut att stadens egna fonder inte ska räknas som inkomst. I december 2022 ansökte en person med skyddad identitet om försörjningsstöd men fick avslag på grund av att hen fått pengar från en av stadens egna stiftelser. Personen har fått medel från fonden på grund av att hen lever med skyddad identitet. I sin överklagan skriver personen: ”På grund av detta har jag inte kunnat slutföra högstadiet i normal ålder eller takt. Jag håller just nu på att läsa in högstadiet. Då jag lever ensam och inte har kontakt med någon i min släkt eller familj har jag inte kunnat leva som andra i min ålder. Jag har inte haft någon som kan stötta mig med något extra som vinterjacka eller klippning hos frisör.

Med den här donationen hade jag velat köpa vinterkläder, glasögon, klippning och gå på kost kurser. Jag skall även byta för och efternamn, samt efter det göra nytt pass, id kort och bankkort.”
En donationshandläggare vid kommunen skriver ett intyg som slår fast att pengarna är en gåva från stiftelsen som inte ska räknas som inkomst enligt beslut av kommunstyrelsen. Trots det avslår förvaltningsrätten överklagandet.

När vi frågar stadskontoret i Malmö hur socialnämnden trots beslut i kommunstyrelsen kan räkna gåvan från staden som inkomst hänvisar de till den nya kommunallagen som började gälla 2018. Enligt den kan varken kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige bestämma över en annan myndighets ärenden. De kan besluta om riktlinjer, men de får inte strida mot socialtjänstlagen. I Malmö stads tolkning är därmed kommunstyrelsens beslut om gåvorna, som klubbades 2013, inte längre aktuellt.

Rikard Vroland, avdelningschef Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö, säger att socialnämnden har haft samtal med fonderna.
– Vi har fört en intern dialog om hur det här kan tänkas fungera. Som utgivare av fondmedel kan man uppleva att det ska gå till ett särskilt syfte, och sedan finns olika regelverk som motverkar varandra.

Enligt Rikard Vroland kan undantag göras för fonder som går till barn med  föräldrar som får försörjningsstöd.
– Enligt vårt regelverk är det socialsekreteraren som gör en bedömning i varje enskilt ärende om fondmedel som betalas ut ska bedömas vara för barnets bästa och om det ska undantas i beräkningen av rätten till ekonomiskt bistånd, säger Rikard Vroland.

Helsingborgs kommun har, precis som Göteborg, förändrat riktlinjerna för ekonomiskt bistånd. I slutet av 2021 upphandlades uppdraget att göra en översyn, ett arbete som uppskattades kosta 290 000 kronor, och året därpå var de nya riktlinjerna klara. I oktober samma år fick samtliga gode män i kommunen ett brev från kommunen. En av de gode männen refererar till utskicket i ett överklagande: ”Den 25 oktober 2022 gjordes ett utskick …
… där det informerades om att persongruppen med försörjningsstöd var undantagen från att ta emot till exempel fondmedel.”

Den gode mannen, som vill vara anonym, hade under våren sökt fondmedel för flera klienter.
– Förut kunde mina klienter ta emot medlen men sedan konfiskerades de. Jag tycker att det var fult gjort att kommunen tar pengar som välbesuttna i Helsingborg har lagt i fonder.

Att kommunen tidigare låtit de sökande behålla pengarna framgår i ett yttrande som en socialsekreterare skickar till förvaltningsrätten. Där skriver hon: ”Nämnden har tidigare generellt bortsett från fondmedel, oavsett ändamålet, men gör nu en individuell bedömning i varje ärende där detta är aktuellt.”
Kommunens förändrade förhållningssätt och rutiner till fonder nådde även Svenska kyrkan i Helsingborg, som delar ut fondmedel till behövande, bland dem många med försörjningsstöd. Katharina Sparre är samordnare för diakonin inom Svenska kyrkan i Helsingborg.
– Det här skapade en enorm stress hos dem. Det blev en väldig osäkerhet om de får behålla pengarna eller inte, samtidigt som de måste köpa nya kläder till barnen. Om de chansar kanske de får uppleva att försörjningsstödet är reducerat kommande månad; att kommunen räknat stiftelsemedlen som inkomst, säger Katharina Sparre.

Svenska kyrkan insåg att kyrkan inte längre kunde rekommendera personer med försörjningsstöd att söka fondmedel, med tanke på den stress och osäkerhet som den nya situationen skapat. Det handlade om mellan 90 och 100 barnfamiljer som tidigare kunnat få fondmedel på 1 500 till 2 000 kronor. Pengar som nu riskerade att dras från försörjningsstödet.
– Man kan inte säga till en person med försörjningsstöd att ”du kan ta pengarna så får du se om du får behålla dem”. Så vi frågade oss inom kollegiet om vi inte kunde göra något annat som inte är förknippat med så mycket negativ stress.

Istället för pengar på kontot kan familjer som söker sig till Svenska kyrkans diakoni därförfå möjlighet att ta emot ett presentkort på mat inför julen eller ett sommarkort till regionens kollektivtrafik inför sommaren. Det är insatser som bekostas av gåvomedel.
– Det som var avgörande var att det var väldigt oroliga och pressade människor som sökte sig till våra diakoner. Flera sa att de aldrig mer ska söka stiftelsemedel för det var så hemskt att känna osäkerhet kring om de skulle få behålla stiftelsemedlen eller inte.

Johan Frisk

Bostadsbidrag till kommunen

Pengarna skulle gå till de fattigaste, de som hade drabbats hårdast av inflationen. Men flera kommuner valde att låta regeringens gåva förstärka den egna stadskassan.

I flera omgångar har regeringen beslutat att ge en extra slant till barnfamiljer med så låga inkomster att de har bostadsbidrag. Det extra bidraget behöver inte sökas utan pengarna går direkt in på kontot.
I dag är bidraget 40 procent av familjens bostadsbidrag, som högst 2 100 kronor per månad.
Men det är inte alla familjer som får behålla gåvan. För familjer med försörjningsstöd kan socialtjänsten räkna det extra bidraget som en inkomst och minska stödet med samma summa.

Faktum har granskat sju stora kommuner i Västra Götaland och Skåne. Tre kommuner, Göteborg, Lund och Karlstad, beslutade för ett par år sedan att låta familjer på försörjningsstöd behålla pengarna. Två av dem skulle senare komma att ändra sig.
I Göteborg beslutade det nya rödgröna styret hösten 2022 att bidraget inte skulle räknas som inkomst. I yrkandet skriver kommunstyrelsen: ”I den exceptionella ekonomiska kris vi befinner oss, ska statligt stöd riktat till individer inte användas för att sänka kommunens kostnader.”

Karlstad kommun beslutade först att inte räkna det tillfälliga bidraget som inkomst. Men våren 2024 föreslår arbetsmarknads- och socialnämnden att bidraget ska räknas med. Från och med 1 juli 2024 räknar alltså Karlstad tilläggsbidraget som en inkomst. Vilket innebär kommunen under andra halvan av 2024 tar sammanlagt 1,3 miljoner kronor från de drygt 400 barnfamiljerna med försörjningsstöd.
– Huvudorsaken till att räkna med bostadsbidraget som inkomst var kommunens ekonomiska läge, säger Monica Persson, socialdirektör i Karlstads kommun.

Lunds kommun beslutade först att låta barnfamiljerna behålla pengarna. Detta var något som samtliga partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom.
– Intentionen med regeringens beslut är att barnfamiljer med svag ekonomi ska skyddas mot de kraftiga prisökningarna som skett på sistone. Skulle vi i Lund minska försörjningsstödet till dessa familjer med samma summa når pengarna inte fram till de som de är avsedda för utan blir i praktiken en besparing för kommunen. Det är orimligt, sa Fredrik Ljunghill (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Lunds kommun, i ett pressmeddelande.

Men givmildheten varade bara ett halvår. Från och med 1 januari 2023 räknar kommunen det tillfälliga bostadsbidraget som inkomst för den som söker ekonomiskt bistånd. Ann-Charlott Johansson, enhetschef på arbets- och försörjningsenheten vid Lunds kommun, förklarar det med att riksnormen för försörjningsstöd höjdes vid årsskiftet.
– Då blev de kompenserade för det extra bostadsbidraget.

Riksnormen höjdes med 8,6 procent 2023. Enligt Stadsmissionens fattigdomsrapport för 2024 har matpriserna ökat med 25 procent och hyrorna med 11 procent sedan 2022.
I Malmö, den kommun som har ”tjänat” mest pengar på tilläggsbidraget, har det enligt Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, aldrig förts någon diskussion om att inte räkna stödet som inkomst.
– Vi försöker ligga så nära som möjligt hur systemet är tänkt att fungera. Försörjningsstödet ska ersätta omkostnader upp till riksnormen och då är logiken att socialtjänsten räknar in alla inkomster. Vi har varit konsekventa med att inte räkna bort några extra insättningar, säger Rikard Vroland.

Att riksnormen ska fungera som tak är dock inte skrivet i sten. I slutet av november beslutade kommunfullmäktige i Göteborg att riksnormen ska betraktas som golv snarare än ett tak för försörjningsstödet. En pågående utredning ska dock se över möjligheten att ”lokalt skjuta till försörjningsstöd utöver det som anges i riksnormen.” Utredningen ska vara färdig i februari 2025.

Johan Frisk

Så mycket tog kommunerna 2023

 

Malmö

16,8 miljoner kronor

Helsingborg

5,6 miljoner kronor

Lund

3,2 miljoner kronor

Landskrona

0,9 miljoner kronor

Mölndal

0,8 miljoner kronor

Summa

27,3 miljoner kronor

Siffrorna anger hur mycket de familjer som fick försörjningsstöd under 2023 skulle ha fått behålla om tilläggsbidraget inte hade räknats som inkomst. Eller, ur kommunens perspektiv, hur mycket kommunen slapp betala ut i försörjningsstöd.

Så räknade vi

Vi räknade med att alla barnfamiljer med försörjningsstöd även fick bostadsbidrag. För varje kommun räknade vi fram ett genomsnitt för bostadsbidraget för barnfamiljer. Då kunde vi räkna fram hur stor tilläggsbidraget blev i genomsnitt. En studie av flera kommuner har visat att en familj i genomsnitt har försörjningsstöd 8,4 månader under ett år, alltså räknade vi med att familjerna fick tilläggsbidrag under den tiden.