När soc sviker. Nytt nummer ute nu!

FAKTUM GRANSKAR. Hemlösa som vill ha hjälp med bostad får avslag efter avslag. Hur ska en hemlös egentligen bete sig för att få ett boende? Faktum har gått till botten med frågan och ställt den till de hemlösa, de anhöriga, juristerna, förvaltarna och ombuden. Missa inte!

SARAH BRITZ om de hemlösas obefintliga rättigheter: ”Att kunna rösta, ha en postadress, befinna sig på offentliga platser och ha ett privatliv tas av många för givet. För andra är det en omöjlighet.”

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Marie som säljer Faktum i Haga i Göteborg: “Jag känner det som att jag nu lever den bästa perioden i mitt liv.”

UTBLICK. Le Liseur Public är ett läsprojekt i Montreal som vill sprida läsglädje till oprivilegierade. Det mobila projektet uppsöker skolor, gator och torg för gratis offentliga uppläsningar. Och för att skapa meningsfulla möten.

FÖLJDFRÅGAN ”Var läser du?” blir besvarad av panelen och favoritplatsen avslöjas.

SKRÖNIKA av Faktumförsäljare Jasmin: ”Efter ett halvår på olika soffor vände jag mig till sällskapet Fria Länkarna för att kolla om det fanns ett rum. Det är ett nyktert boende som passar mig, för jag orkar inte vakna bakis varje dag.”

MIN GREJ. Författaren Eija Hetekivi har gjort en bildningsresa men har aldrig tjänat så lite pengar som nu. Som trappstädare var hon rikare, som författare har hon dock fått möjlighet att visa klass. I sitt senaste verk gör hon det med bilder av stängda dörrar.

SIGNERAT av månadens krönikör Sebastian Stakset, svensk rapartist som i unga år dömts för många brott och på senare år gjort offentlig avbön och bekänt sin kristna tro: “Jag var rädd för att ta ansvar, jag levde över mina tillgångar och satte mig i skuld, jag tog inte hand om min familj och jag hade svårt att se mig själv i spegeln.”

Och missa inte fördomsserien Feltänkt av Yvette Gusfavsson, Månadens köpare, Min lista med Kjell Häglund som väljer höstens bästa serier och Kulturrutan med de bästa lyssna-, läs- och titta-tipsen!

Köp Faktum till dig själv, och en vän – det gör skillnad.