Prenumerera på Faktums nyhetsbrev!
Text Malin Clausson
Hej! Det här brevet är till dig som vill veta mer om hur vi jobbar på Faktums redaktion. Med dessa rader riktar vi strålkastaren inåt.
Anmäl er till Faktums nyhetsbrev här.
Jag är väldigt förtjust i tv-journalisten Tom Alandhs devis att en reporter inte ska synas i bild. En reporter, eller redaktör för den delen, är en ointressant figur för tittaren, läsaren, lyssnaren. Det är min bestämda åsikt och som mottagare brukar jag känna det där rätt snabbt. När fokus flyttas till den envise reportern tappar jag intresset. Jag kan rent av bli irriterad och högt fråga mig var redaktören håller hus.
Inte jag men gärna vi
Vad vi tillsammans gör på Faktum - och hur vi gör det - kan däremot vara på sin plats att redovisa ibland. I stora granskningar kan information om metod och research ha ett värde för mottagaren. En faktaruta, ”Så gjorde vi”, kan addera till helheten.
Sådant som sällan formuleras i de färdiga artiklarna är däremot att det kan ta ett halvår att ta fram en stor granskning, och att ett ursprungligt tips inte sällan leder till flera avslöjanden när man väl börjar lyfta på stenarna. Samt att det ofta, i Faktums fall, börjar med ett tips från någon av tidningens försäljare. Ytterligare ett skäl att prata om ”vi”.
Månadens snackis:
Hur vi jobbar är också roligt att berätta om i publika sammanhang. I september drog jag det för tredjeårseleverna på Journalisthögskolan, för att locka dem att söka praktikplats hos oss. Det finns frågor som alltid dyker upp efter presentationen:
- Arbetstider?
- Praktiklön?
- Handledning?
Men ibland dyker det också upp en oväntad fråga. I år var det:
”Vad tycker du själv är bäst med att jobba på Faktum?”
Det blev ett långt och pladdrigt svar, men det är faktiskt flera saker som är bäst:
- Faktums försäljare gör att jag aldrig behöver fundera över nyttan med att gå till jobbet. ”At the end of the day” har jag fått bekräftelse på att det har betydelse för andra.
- Vi bestämmer så helhjärtat själva vad vi vill skriva om. Det är en ynnest att få vara med och störa, beröra, och peka med hela handen på saker som är kassa i samhällsapparaten.
- Vi är så få att vi måste hjälpas åt. Därmed delar vi också på ansvaret. Det ger lagkänsla och korta beslutsvägar. Vi har inga onödiga möten. När allt rullar på ställer vi in möten.
En liten envis röst
På minussidan i en liten organisation med små medel är att det kan vara svårt att synas i ett medielandskap där vi är David och nästan alla andra Goliat. Ett nyhetsbrev kommer inte att göra någon väsentlig skillnad. Men leder det till att du investerar en peng och din tid på ett nummer av Faktum nästa gång du ser en försäljare på stan är det toppen. Om du gillar vad du läser och säger det till någon annan är mission complete.
Vi gräver, du läser
Medan du läser den länkade granskningen här nedan gräver vi vidare där vi står. Pratar med tidningens försäljare. De vet allt om hur livet på gatan är. Hur det är att söka hjälp på socialkontoret och inte få, hur det är att sova på någons soffa, i en container, hur det känns att ligga vaken i ett kallt och fuktigt tält och fundera över hur en ska få tak över huvudet i vinter.
Faktums försäljare sitter på svaren.
Visar vägen utVarje gång vi går utanför redaktionsdörren på Chapmans torg i Göteborg hittar vi också positiva saker att berätta om. Som Vägen Ut-kooperativet. De hjälper människor som varit avskurna från arbetslivet tillbaka ut i sysselsättning med alla typer av jobb och uppdrag. En väldigt bra verksamhet. Vi brukar ha våra redaktionella små mini-konferenser där med avslutande god, vegetarisk lunch. Det gynnar dem. Det gynnar oss. Det gynnar andra.
Boka er nästa konferens på Vägen ut!
Från och med nu kommer ett månatligt nyhetsbrev från Faktums redaktion att formuleras. Men inte alltid av mig. Vi hjälps åt, som sagt.
Malin Clausson, redaktör