
Sociala mataffärer axlar ansvaret
Text Nanna Stenhede Foto Stefan Edetoft
På tio år har över 15 sociala matbutiker öppnat för att kunna möta en befolkning som fått det allt svårare ekonomiskt.
– Det är ett enormt ansvar som läggs på civilsamhället, säger Ida-Lina Frisell Aasland på Maträtt i Göteborg.
Äta bör man annars dör man, men på tre år har priset på livsmedel, enligt Matpriskollen, ökat med 26,4 procent. Sedan 2022, då inflationen sköt i höjden, elpriserna steg och kriget i Ukraina medförde flera ekonomiska konsekvenser, söker sig allt fler till de sociala mataffärerna.
Johan Rindevall, chef för Matmissionen, ser nu att prisökningarna på livsmedel tar fart igen, och befarar att USA:s tullar kan göra maten dyrare.
2015 blev Stockholms Stadsmission först i landet med en butik där skänkt mat säljs till reducerat pris. Tio år senare driver Matmissionen tolv butiker, trots detta har de ändå i vissa städer haft svårt att möta behovet. I omgångar har butikerna i Malmö och Linköping behövt sätta stopp för nya medlemmar.
Enligt Stadsmissionens mätning ligger Malmö högst upp i statistiken kring invånare som lever på gränsen till fattigdom. Där har Matmissionens butik 4 300 medlemmar. Nu öppnas en butik i Kristianstad, och eventuellt ytterligare en butik i Malmö.
– Det kommer inte att hålla i längden, vi har tidigare varit tvungna att pausa inflödet av medlemmar och sitter just nu med fingret på stoppknappen, säger Maria Kratz Larsen, butikschef för Matmissionen i Malmö, som drivs av Skåne Stadsmission.
Hon berättar att när kriterierna för att få ett berättigat socialbidrag blir allt hårdare och bidraget blir lägre rekommenderas många till Matmissionen av socialsekreterare.
– Det kan jag bli ganska förbannad på. Det är inte meningen att vår butik ska finnas egentligen, vi finns för att samhället inte räcker till. När man räknar ut ett bidrag ska man utgå från ordinarie priser, säger Maria Kratz Larsen.
Matvaror som ofta efterfrågas i butikerna är frukt och grönt, färska proteiner som fisk eller kött men även skafferivaror som olja, kaffe och spannmål. Eftersom mataffärerna förlitar sig helt på mat som skänkts till dem går det inte alltid att tillgodose och utbudet varierar kraftigt från dag till dag. Att handla allt du behöver i en social matbutik är därför inte möjligt.
– Mat är i princip lika grundläggande som boende, en stress över att inte ha råd med en vettig kost leder till att andra delar av livet blir lidande, säger Johan Rindevall.
I Göteborg driver Räddningsmissionen tre butiker med ett snarlikt koncept som Matmissionen som heter Maträtt. Av deras 11 000 medlemmar är hälften barnfamiljer där många är ensamstående.
– Det är den målgrupp som ökar mest hos oss, ofta ligger de över inkomsttaket för våra butiker, men pengarna räcker inte, därför gör vi ibland undantag, säger Ida-Lina Frisell Aasland, områdeschef på Maträtt i Göteborg.
Ansträngd ekonomi tvingar föräldrar att välja mellan att köpa kläder till barnen eller mat: ”kläder kostar mat”. I och med detta lanserar nu Maträtt ett nytt koncept där man även ska kunna handla prisnedsatta kläder.
Båda organisationerna upplever att samhället i allt större utsträckning lägger ansvaret på dem för att människor ska ha mat på bordet. Jonas Rindevall upplever också att medias fokus tenderar att hamna på hur mycket dyrare matkassen blir för medelsvensken, istället för de som drabbas värst av inflationen.
– Så även när vi pratar om fattigdom utgår vi från personer som har möjlighet att arbeta och få lön, säger Johan Rindevall.