Regissören Ninja Thyberg om porrindustrin: »Så länge vi tittar på porr kommer det att göras porrfilm«
Text Sanda Pandevski Foto Jonas Lindstedt
I långfilmsdebuten »Pleasure« får vi följa svenska 20-åringen Linnea som drömmer om att bli porrfilmstjärna i Los Angeles. Den 3 september får filmen, efter uppskjuten premiär, möta biopubliken.
Ninja Thyberg har länge dokumenterat porrindustrin. Det började när hon var 16 år och antiporraktivist.
Hur kom det sig?
– Jag var nyfrälst feminist och ansåg att porr var kvinnoförnedrande. Jag var med i olika aktivistgrupper som skulle krossa porren, vi gjorde attentat mot porrbutiker och strippklubbar.
Hur har ditt uttryck förändrats?
– Från början var det ett ursinne, väldigt mycket ilska. Där har jag blivit mycket mer ödmjuk och har bytt fokus och taktik. Men det handlar fortfarande om samma sak: en kamp mot orättvisan som jag upplevt av att vara kvinna i relation till män. Med fokus på kroppen, sexualitet och identitet.
Varför ville du göra den här filmen?
– För att jag är intresserad av den kvinnliga blicken. Att utgå från den mest objektifierade kvinnan, göra henne till ett subjekt och berätta hennes historia. Det är också intressant att det inte bara är männen som objektifierar henne, det gör hon också. Det har inte gjorts någon sådan här film förut och det finns ett stort glapp mellan å ena sidan intresset för porr, å andra sidan det tabu som råder.
Hade det varit bättre om det var mindre tabu?
– Ja, på jättemånga sätt. Om vi kunde ha en mer öppen sund och fri relation till sex så tror jag att det skulle ha positiva konsekvenser, att det skulle bli färre våldtäkter. Det här med att porr ska vara förbjudet och smutsigt gör det skevt och konstigt. Man går för långt istället för att visa två människor som möts och erotiserar varandra.
Varför valde du att använda riktiga porrskådespelare i »Pleasure«?
– De var bäst. Jag provfilmade jättemånga skådespelare, men jag trodde aldrig på det. Många har massa fördomar och då blir det fejk. Skådespeleri handlar om att få kontakt med sina känslor, stänga ute kamerateamet och vara i nuet. Och vad porrskådisarna gör i sitt jobb är att vara nakna inför andra personer, göra scener med personer de aldrig träffat tidigare och kanske inte är attraherade av. Men ändå får de till en kemi. Deras skådespel är på en väldigt avancerad nivå.
Hur kommer det sig att just huvudrollen inte spelas av en porrskådespelare?
– Jag hittade ingen svensk porrskådis. Jag provfilmade några svenska tjejer som var strippor, men Sofia Kappel var bäst för rollen. Hon kom till audition via göteborgaren Joel Ighe som hade träffat henne på en efterfest. Hon stämde in på karaktären som jag hade beskrivit för honom. Sofia hade rätt energi och karisma, och är en otrolig talang.
Hur har mottagandet av filmen varit?
– Jättebra, och det är jag glad över. Men än så länge är det bara festivalbesökare, filmkritiker och journalister som sett den. Nu väntar jag på vad folket ska tycka.
Hur upplever du att porrindustrin har förändrats genom åren?
– För 20 år sedan var det en miljardindustri där man sålde dvd:er. Men med internet och gratisporren har försäljningen krympt till en promille av det. Det får konsekvenser för hur det ser ut och hur man filmar. Sen har idealen förändrats, silikon och blondgrejen har varit ute länge. Det ska vara naturligt och mer amatörmässigt. Samtidigt har innehållet blivit grövre och grövre, men min subjektiva bild är att det har avtagit. Det känns som att man har nått vägs ände kring hur mycket man kan töja innan kroppen går sönder. Hur mycket smärta man kan åsamka kvinnokroppen innan det blir styckmord.
Hur ser du på framtidens porr?
– Jag har en ganska positiv bild. Jag tror att saker kommer att bli bättre, mer porr som inte är lika skadlig för våra könsroller och som inte bygger lika mycket på kvinnan som undergiven och objektifierad. Jag tror att kvinnorna i branschen blir starkare, vilket gör att den värsta typen av övergrepp kommer att minska.
Vad betyder etisk porr* för dig?
– Det är porr som är gjord på ett sätt som man tycker är etiskt. Men när jag hörde ordet »feministisk porr« första gången så tänkte jag att det är som att säga »medmänskligt folkmord«. För hur kan kvinnoförnedring vara feministisk? Men så ser jag inte på det i dag. Jag tycker inte att det per automatik är oetiskt med porr.
– Så länge vi tittar på porr kommer det att göras porrfilm. Kunde jag trolla skulle porren inte finnas mer. Men det kan jag inte och då är det bra om den görs så etiskt det bara går.
*Etisk porr innebär till exempel jämställda och bra arbetsvillkor för medverkande.
Ninja Thyberg
Ålder: 36
Bor: Stockholm, men kommer från Göteborg.
Bakgrund: Läst filmregi på Stockholms Dramatiska Högskola, gjort flertalet kortfilmer bland andra »Hot Chicks«, »Hingsten« och »Catwalk«. Hennes kortfilm »Pleasure« (med samma namn som långfilmen) visades på Filmfestivalen i Cannes 2013.
Aktuell: med »Pleasure« som har biopremiär september 2021.