Nya Faktum ute nu!

FAKTUM GRANSKAR. De kommunala upphandlingarna göder fusket och skattebetalarnas pengar fyller fickorna på de kriminella i byggbranschen. Det får vara nog nu, anser många, och motkrafterna kämpar för att täppa till hålen. Kommer de att lyckas? Det är frågan vi gräver tag i den här månaden.

INTERVJUN. Granne med den berömda korvmojen ”Lasse på Heden” bor Faktumförsäljare Lasse, precis invid Heden. En korv tackar han inte nej till, men han rullar också gärna egna köttbullar. Med fokus på det positiva, trots att livet fört med sig några riktigt tunga fall, beskriver han sig själv som ”psykiskt stabil”.

SARAH BRITZ om att ta emot en gåva utan att bli misstänksam: När jag vänder mig om överräcker hon nio ljuslila tulpaner inslagna i brunt papper och säger ”Jag vill bara önska dig en fin helg”.

PANELEN. På förekommen anledning får månadens panel förhålla sig till ämnet fusk. Byggbranschen verkar vara värst i klassen men fuskar gör vi alla lite då och då. Vi har tagit pulsen på några som snällt ställde upp och erkände.

SKRÖNIKA av Faktumförsäljaren Lenarto: ”Det var lätt att bli alkoholist på den arbetsplatsen. Sålde du bra en dag skulle det firas i alkohol, sålde du dåligt skulle sorgen dränkas. Alltid i alkohol.”

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Sandica som säljer Faktum i Kävlinge: ”Utan djur känns det tomt. Om jag kunde prata bra svenska skulle jag gärna jobba på en gård med hästar, eller andra djur.”

UTBLICK. Årets senior i Australien, Yalmay Yunupinu, har utbildat barn i nordöstra Arnhem Land i deras eget Yolnguspråk. En resa förankrad i beslutsamhet, motstånd och lite doktor Seuss.

PÅ GÅNG. Christian Gabels musikprojekt 1900 släpper nya albumet ”Kontragarde”, en hyllning till avantgardismen – men ändå inte?

SIGNERAT av månadens krönikör Malin Clausson som är journalist, författare samt redaktör för denna tidning. Och hellre blind än döv: ”Skjut gärna upp din hörselskada, om du prompt måste skaffa den.”

Och missa inte serien Feltänkt av Yvette Gusfavsson, Månadens köpare, Min lista av Faktumförsäljaren Peter Ahlborg och Kulturrutan med våra bästa lyssna-, läs- och titta-tips! 

Köp i dag – det gör skillnad 👊